BEWERKINGEN
Oppervlaktebehandeling
De oppervlaktebehandeling van uw metaalproduct is vaak de laatste stap in het productieproces. Met behulp van verschillende technieken, geven we uw product de uitstraling of bescherming die het nodig heeft. Ook hiervoor kunt u gewoon bij Metaalcenter Driessen terecht. Wij besteden dit uit aan een betrouwbare partner. U hoeft zelf niets te doen. Maximale ontzorging, minimale moeite.
Voordelen van oppervlaktebehandeling bij MCD
- Flexibel en nauwkeurig in productie van enkelstuks
- Betrouwbare ketenpartners
- Grote capaciteit en duurzame inzetbaarheid
- Zeer veelzijdig en divers in nabewerkingen
- 95% geautomatiseerde werkvoorbereiding
- Goede verpakking en bescherming (eventueel op maat)
Oppervlaktebehandelingen bij MCD
Met een spuitpistool wordt poeder aangebracht op uw product. Voorafgaand hieraan wordt het product grondig gereinigd voor een goede hechting van het poeder. Dat kan door ontvetten, stralen of chromateren. Uiteraard zijn er meerdere manieren om producten voor te bereiden op een juiste hechting van het poeder. Het product wordt in een oven verhit zodat het poeder aan het metaal hecht. De kleuren van de poedercoating zijn oneindig. Bijna alles is mogelijk (ook te mengen) en voor wat betreft de structuur is er een hoogglans, zijdeglans, mat, korrelstructuur etc.
KTL lakken wordt ook wel Kataforese lakken genoemd. In principe is het een voorbehandeling voor een volgend lakproces. Echter we zien ook steeds vaker dat bij binnentoepassingen KTL als eindbehandeling wordt gekozen. KTL lakken is op basis van een watergedragen primer (meestal zwart) en heeft een gemiddelde laagdikte van 40 μm.
Met anodiseren voorzien we metalen van een harde, poreuze en slijtvaste oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. Zo kan de corrosiebestendigheid van uw product worden verbeterd. De toepassingen zijn heel divers: van machine- en automobielbouw tot druk- en laktechniek.
Bij glansverzinken brengen we zink elektrolytisch aan op het oppervlak om uw product een mooie deklaag en een goede corrosiebestendigheid te geven. Door de zinklaag vervolgens te passiveren, wordt het oppervlak minder snel vatbaar voor oxidatie. Glansverzinken van kleinere onderdelen wordt meestal getrommeld (trommelverzinken) waarnaast de grotere delen worden opgehangen aan een traverse om zo door het zinkbad te gaan.
Met verzinken brengen we een beschermende laag van zink aan, die het metaal tegen corrosie beschermt. Eerst ontvetten en we uw product door middel van beitsen of stralen om alle oppervlakte-onzuiverheden te verwijderen. De staalbouw is hiervoor de grootste toepassing. Trappen, hekwerken, constructies en andere producten welke tegen corrosie bescherm moeten worden, worde vaak voorzien van een zinklaag.
Met verchromen brengen we een chroomlaag aan op een metalen onderdeel. Dit biedt veel mogelijkheden qua uitstraling, bijvoorbeeld een mat of glanzend effect. Het wordt dan ook veel toegepast in de automotive en verlichtingsindustrie. De voorbehandeling voor verchromen is zéér belangrijk. Elke deuk of kras is direct terug te zien in het product door de hoge glansgraad. Slijpen, borstelen en schuren zijn dan ook vaak van toepassing voor een product verchroomd kan worden.
Stralen is een efficiënte manier om materiaal te reinigen en op te schuren. Vervuilingen zoals zinkzouten en roest worden daarmee verwijderd. Wij hebben een straalcabine voor het parelstralen van rvs-producten en een straalmachine voor het gritstralen van stalen onderdelen in eigen huis. Dit zijn veelal kleinere producten en kleine seriegroottes. Mocht het om grote producten gaan, dan hebben wij daarvoor een uitstekende partner.
Met beitsen reinigen we de oppervlakte, zodat de oxidelaag verwijderd wordt. Ook bij gelaste producten van roestvaststaal wordt de las gereinigd door middel van beitsen. Dit gebeurt ook wel als voorbereiding voor het aanbrengen van een extra oppervlaktelaag zoals bijvoorbeeld bij het anodiseren.
Passiveren volgt meestal na het beitsen en spoelen. Hierbij voorzien we het oppervlak van een passieve deklaag. Zo krijgt het metaal zijn oorspronkelijke corrosiebescherming terug.